Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

Alexandrine: Mama, we moeten hier vandaan.

Henriëtte: Wat is er gebeurd, kind?

Alexandrine: We moeten meteen de stad uit..

Henriëtte: Het is avond, Alexine. Wat heb je? Adem even rustig uit!

Alexandrine: (beledigd) Lach toch niet! Jij lacht ook altijd maar. Neem je dan niets serieus?

Henriëtte: Je bent helemaal bleek om je neus. Adem eerst nou eens rustig uit!

Alexandrine: Ik was bij de piramiden -. Je lacht weer!

Henriëtte: Ik lach niet! Je was daar met die gids. Die neger.

Tekstfragment uit Zandkoorts

Voorstelling

Na satirische voorstellingen over het oranjegevoel en het sportgevoel viel in Zandkoorts het licht op het vakantiegevoel. Schrijver Paul Feld zocht een theatrale vormgeving voor zijn verontrusting over het verschijnsel massatoerisme, dat in de loop van enkele decennia een algemeen aanvaard en als vanzelfsprekend ervaren fenomeen van onze samenleving is geworden.

Hij koos als ingang het historische verhaal van Alexandrine en Henriëtte Tinne, twee schatrijke 19e eeuwse Haagse dames, die bekend werden om hun verre reizen, vooral over het Afrikaanse continent - waar zij ook beiden het leven lieten. Via het verhaal van deze 'pioniers van het moderne toerisme' trachtte Feld op het spoor te komen van de drijfveren van een ieder die jaarlijks een of meerdere keren huis en haard verlaat voor een ontregelende tocht door een onbekende wereld.Als gids voor de moderne toeschouwer fungeerde het personage van de historicus, een achterkleinzoon van een bediende van de dames Tinne: de voortdurend meereizende Jan.

Net als in Hofleveranciers en De Kampioenenkweek moest de satire hand in hand gaan met waarachtige emoties. Door het oproepen van een oprecht vakantiegevoel bij de toeschouwer moest die open komen te staan voor een kritische kijk op het postkoloniale verschijnsel toerisme, dat als een kankergezwel steeds meer economisch terrein opeist, en zich als een parasiet tussen de eerste levensbehoeften van de hedendaagse mens heeft genesteld.

De atmosfeer van een driekoppig rondreizend vakantiegezelschap is een ragfijn relationeel spinneweb vol onderhuidse spanningen en verborgen verlangens. Paul Feld koos voor de vertolking van de personages voor drie ervaren ras-komediespelers, die al eerder bij Growing up hun vaardigheden hadden getoond. Komedie-acteurs bezitten per slot het vermogen tot 'schakelen', dat onontbeerlijk was voor de combinatie van satire en emotie die hij tot stand wilden brengen, met andere woorden: de combinatie van oprechte gevoelens en direct gespeeld commentaar op die zelfde gevoelens.

Daphne de Bruin en Susan Visser waren moeder en dochter Tinne. Al eerder in Hofleveranciers hadden zij een soortgelijke relatie neergezet, als koningin Wilhelmina en haar dochter Juliana. Dick van den Toorn als de historicus annex bediende Jan had al eerder geschitterd in de succesvolle Growing up-voorstelling Zomertrilogie van Don Duyns.

Poster

Poster Zandkoorts

Foto


Zandkoorts