Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

“Anderen hadden de oorlog, ik moet me helemaal uit de naad werken om mijn portie leed te pakken te krijgen. Maar ik heb het ten minste geprobeerd! M’n familie, de hockeyclub en heel fucking Wassenaar vaarwel gezegd om de goot op te zoeken. Om de Nederlandse Literatuur wat meer ‘straatrumoer’ te bezorgen.”

Tekstfragment uit A’dam Vlamt!

Voorstelling

Een zwartgeblakerd liefdesverhaal over passie & poëzie

A’dam Vlamt! schetst geestig en ontroerend de wonderlijke liefdesverhouding van een vrouwelijke prostituee die eigenlijk een man is en een zwerver die eigenlijk een dichter is. Ze vinden elkaar in een vroeg ochtendcafé na een onstuimige nacht.

In een opwelling besluit de prostituee de verlopen zwerver mee naar huis te nemen waar zij ontdekt met een dichter van doen te hebben. Dan besluit zij om zich in te gaan zetten voor de erkenning en de roem van dit talent en niet te rusten “voor mijn mannetje in de schappen ligt”. Waarbij zij haar werkelijke drijfveer angstvallig verborgen houdt. Helaas blijkt de voorwaarde voor het stromen van de dichterlijke ader juist het ontbreken van succes te zijn.

A’dam Vlamt! is een nieuwe toneeltekst van de jonge schrijver Bas Beerendonk (1981). Met de voorstudie Wachten op Bert Bakker studeerde hij in 2004 cum laude af aan de Amsterdamse Schrijversvakschool. Dit stuk was geïnspireerd op het leven van de dichter Jan Arends. De afstudeercommissie prees “de gedurfde persoonlijke stijl waarin lyrische elementen en spreektaal moeiteloos naast elkaar bestaan. De atmosfeer blijft open en geestig, hoe claustrofobisch de situatie ook is. De verwarde relatie met de buitenwereld is transparant en onbevangen beschreven. Stijl, taal, thematiek en vorm roepen associaties op met teksten van Franz Kafka, maar ook met toneelklassiekers als ‘Onder het Melkwoud’ van Dylan Thomas en ‘De Minnaar’ van Harold Pinter.”

Inmiddels heeft Bas Beerendonk diverse toneelstukken en filmscripts op zijn naam staan en is zijn eerste roman in aantocht.

Lunchtheater Bellevue vroeg het regieduo Paul Feld & Jeroen Kriek van het Utrechtse Growing Up in Public om de enscenering van A’dam Vlamt voor hun rekening te nemen. In mei 2006 bracht Growing Up al de scholierenvoorstelling EXIT uit met tekst van Bas Beerendonk en in januari 2007 verscheen op het Pantarijn College in Wageningen de grootgemonteerde lustrumvoorstelling Dante’s Dood van deze schrijver in regie van Jeroen Kriek. A’dam Vlamt! wordt uitgevoerd door de jonge acteurs Dennis Kőltgen (als de prostituee) en Nard Verdonschot (als de dichter).

Poster

Poster A’DAM VLAMT!

Foto


A’DAM VLAMT!