Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

"Maria Magdalena: Maar wat er altijd en eeuwig weer opduikt is dat ik een vrouw van lichte zeden ben, een prostituee, een hoer. Nou weet ik niet hoe dat met jou zit maar als je continu als hoer wordt afgeschilderd, eeuwenlang, dan doet dat iets met je. Geloof me, daar word je niet vrolijk van. Het zijn de mannen die de geschiedenis hebben geschreven en voor mannen is een vrouw een moeder of een hoer. Nou, een moeder ben ik niet. Ik snap het wel, dus blijft er maar 1 ding over."

Tekstfragment uit MRS GOD

Voorstelling

Het best bewaarde geheim uit de geschiedenis onthult in MRS GOD!

In de muziektheatervoorstelling MRS GOD van Daphne de Bruin, die tijdens het Festival aan de Werf in Utrecht in première ging, speelt God een hoofdrol. En God is een vrouw.

MRS God is een passiespel waarin God de Moeder, Maria van Nazareth en Maria Magdalena zich uitspreken over de man die de spil was van hun bestaan, de zoon en de geliefde die hun levens met elkaar verbond, Jezus Christus. Hemelse verlangens en aards onvermogen vinden elkaar in een uitdagende theaterperformance die de kaarten opnieuw schudt en vrouwen een plekje op de eerste rij toewijst.

De huidige wereld wordt gedomineerd door de grote monotheïstische godsdiensten. Met aan het hoofd een mannelijke schepper. Maar waar zijn de moedergodinnen gebleven? De vruchtbare vrouw met haar grote boezem, de brede heupen en de bolle buik? Was de levengevende Gaia niet de oorsprong van het universum? Was de scheppende kracht en de creatieve geest die de wereld uit haar schoot liet ontstaan geen vrouw?

Het verhaal in MRS GOD staat model voor de steeds kleiner wordende rol die de vrouw ging spelen in de religieuze wereld. Van Godin in de hoogste regionen tot dienares, maagd of hoer in de christelijke canon.

In de afgelopen jaren ontwikkelde Daphne de Bruin met verschillende topmuzikanten een bijzonder genre muziektheater. De speciaal gecomponeerde en live uitgevoerde soundscapes onder de tekst, in combinatie met de theatrale effecten geven deze performances de heartbeat van een popconcert en de looks van een videoclip.

Daphne de Bruin kiest in al haar theatervoorstellingen voor bekende vrouweniconen die wonen in een universum waar de vrouw heerst. Of het nu genotzuchtige minnaressen, moorddadige echtgenotes, devote nonnen of extravagante supersterren zijn: de Bruin geeft ze allemaal een stem. Om ze te laten praten over dat wat niemand nog van ze weet. Hun best bewaarde geheimen. De sappigste details. De best part of their lives.

"God, de Maagd Maria en Maria Magdalena zijn iconen. Ze worden altijd op dezelfde manier afgebeeld. Ze zijn onveranderlijk, gevangen in het verhaal dat in de loop van de eeuwen is ontstaan. Opgetekend door anderen. Het verdwijnen van de Godinnen van het hemelse podium heeft grote gevolgen gehad voor het vrouwbeeld in de samenleving. Als vrouw kun je je nooit meer spiegelen aan het goddelijke. Alsof je directe verbondenheid met de spirituele wereld is afgesneden. Dit gegeven inspireerde mij tot het schrijven van MRS GOD." Daphne de Bruin

In MRS GOD is componist/gitarist Andreas Suntrop haar muzikale counterpart. Hij speelt de zwijgende rol van Jezus maar laat zijn gitaar voor hem spreken. Eerder maakte de Bruin met hem de succesvolle voorstelling ‘The Bitch; in bed with Macbeth’. In het seizoen 08/09 zullen deze twee voorstellingen een theatertournee maken in een bijzonder dubbelprogramma.

Poster

Poster Mrs. God

Foto


Mrs. God