Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

“ Raketten bouwen kon Teddy al toen hij acht was. Onze kleine Werner von Braun zei mijn moeder dan, gloeiend van trots in haar smerige keukenschort als de heg weer eens stond te fikken. Als mijn moeder breidde was het rustig in huis. Als we gingen slapen dan las ze ons nog wat voor uit Scientific American. Ik viel altijd direct in slaap. Maar midden in de nacht werd ik wakker van Ted. We sliepen in dezelfde kamer. Hij had de hele tekst uit zijn kop geleerd, en herhaalde die keer op keer, tot elke spatie gegrift stond in zijn hersenkwabben. Als ik hem nu op zou bellen en zou zeggen ‘ 25 mei 1965’ , dan lepelt hij alles weer op, zelfs moeders dictie en frasering doet hij weer na. Knap wel evengoed. Maar ook knap geschoffeld vind ik.”

Tekstfragment uit De Psychonaut

Voorstelling

Psychonaut werd in het najaar van 1996 gemaakt door Paul Feld en Roef Ragas. De opzet van het project was het maken van een documentaire theatermonoloog over de Amerikaanse milieuterrorist The UNA-Bomber. Deze activist, wiens identiteit aanvankelijk onbekend was, richtte zijn terroristische aanslagen op universiteiten en luchthavens in de Verenigde Staten. Onder dreiging van verdere aanslagen kreeg hij een uitgebreid manifest geplaatst in The Washington Post en The New York Times waarin hij uiteenzet dat de mens terug moet 'naar de natuur' omdat de wereld anders zijn ondergang tegemoet gaat. Roef Ragas, die de tekst schreef, volgde de gebeurtenissen in de VS via Internet, waar de UNAbomber inmiddels een eigen site had. Besloten werd het verhaal van de terrorist te vertellen vanuit het oogpunt van zijn broer. Groot was dan ook de verbazing van Feld en Ragas, toen in de loop van 1996 de UNAbomber werd geïdentificeerd en aangegeven bij de FBI door... zijn broer.

In de voorstelling die Psychonaut geworden is worstelt de broer met schuldgevoelens: kan/moet dat, je eigen broer aangeven? En wat is eigenlijk erger: doden per ongeluk, of doden met vanuit een ideaal zoals zijn broer deed.

Poster

Poster Psychonaut

Foto


Psychonaut