Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

“Daan: Dat is grappig. Ik heb hetzelfde met de Tsunami. Hoe vreselijk het ook was. Maar ik was zo trots op ons. Hoeveel geld de Nederlanders over hadden voor Azië. Lachende mensen met grote cheques. Ik was echt trots.Weet je dat wij meer geld hebben gegeven dan de Belgen?”

Tekstfragment uit Mis

Voorstelling

In het kader van het adoptieplan van het Utrechts Model besloot Growing up 2003 om een voorstelling te maken met scholieren van onze adoptieschool College Blaucapel. Jeroen Kriek, specialist in theater maken met jonge mensen, was hiervoor de aangewezen persoon. Het feit dat het College op een steenworp afstand van Fort Blauwkapel ligt, maken de omstandigheden ideaal om deze leerlingen bijna letterlijk te adopteren, ze in huis te halen en ze de mogelijkheid te geven om bij en met Growing up een voorstelling te maken, die is geïnspireerd op een in het oog springende gebeurtenis uit de actualiteit.

In 2004 maakte Jeroen Kriek Volgens Murat, opnieuw een strak gechoreografeerde voorstelling inhoudelijk geïnspireerd door de schietpartij op het Haagse Terra College, waarbij leerling Murat D. conrector Hans van Wieren vermoordde.

Het succes van deze scholierenvoorstelling (ook bij toeschouwers van buiten de scholengemeenschap) maakte een vervolg logisch, zeker toen Growing Up voor zijn samenwerking met de middelbare school een meerjarige subsidie kreeg in het kader van het Actieplan Cultuurbereik.

Behalve het maken van opnieuw een aangrijpende voorstelling over de jongste generatie was voor Growing Up een extra ambitie bij dit volgende project om de acterende scholieren ook kennis te laten maken met het spelen in ‘echte’ theaters, dus om een kleine tournee te organiseren na de presentaties op Fort B. Natuurlijk moest deze tournee beperkt blijven om geen al te grote inbreuk te plegen op het lesprogramma.

Na een auditieronde bleven 14 scholieren over. In 10 avonden kreeg deze groep van Jeroen Kriek op Fort B bij Growing Up een spoedcursus theater maken en acteren in een veelkleurige, abstracte vorm met een afwisseling van dans, mime, tekst, collectieve scènes en film. Maar bovenal leerde de groep om zich een mening te vormen over een heikel actueel onderwerp en om die opinie op theatrale wijze vorm te geven. De inspiratiebron voor MIS werd de moord op Theo van Gogh en de veelbesproken tasjesroof die in januari 2005 plaats vond in Amsterdam.

Poster

Poster Mis

Foto


Mis