Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

“Dit is een zomer vol afscheid van vertrouwde dingen. Het leek onvoorstelbaar dat ze ooit zouden verdwijnen. De definitieve klap kwam op vrijdag 30 augustus toen in Tokio een man door de lucht vloog en terecht kwam aan de rand van de zandbak. Vijf centimeter voorbij het record van Bob Beamon. Kangaroes en poolvossen springen verder maar voor een mens is een sprong van 8 meter 90 een sprong naar een andere wereld.”

Tekstfragment uit Neushoorns in Juli

Voorstelling

De contouren van een generatie jonge theatermakers kregen nog duidelijker gestalte in het project Neushoorns in Juli. In de zomer van 1992 maakten 10 jonge theatermakers een zinderende zomervoorstelling voor het Amsterdamse Amphitheater.

Met een artikel van Chris Keulemans over het zoeken naar Nieuwe Woorden en het Requim van Mozart als inspiratiebronnen maakten deze 10 makers een montagevoorstelling om een plek op te eisen in het toenmalige theaterbestel. Met de eerste Golfoorlog op de achtergrond werd het oude tijdperk ritueel ten grave gedragen en de nieuwe tijd ingeluid met de komst van de Neushoorn.

Van oorlogsgeweld tot de wederopstanding van Sneeuwwitje, een XTC party en Kermit de Kikker; Neushoorns in Juli was een gepassioneerde voorstelling waar de noodzaak vanaf spatte en waarmee een nieuwe generatie zich op de kaart zette.

Tevens de eerste voorstelling waarin de vier latere Growing up leden samen op de vloer stonden.

Poster

Poster NEUSHOORNS IN JULI

Foto


NEUSHOORNS IN JULI