Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

Zij: “Ik zie jou. Ik kijk naar jou. Is dit...ik bedoel, gaat er in dit lichaam de jongen schuil waar ik ooit verliefd op werd? De jongen met het prachtige krulhaar en de slanke schouderbladen?”

Hij: “Die jongeman bestaat niet meer. Nu ben ik er.”

Zij: “Ja, ik vraag me af of dat vooruitgang is.”

Tekstfragment uit MUF

Voorstelling

MUF is een theatervoorstelling van Don Duyns, Harm van Geel en Christine van Stralen over de melancholie van de wanhoop en het onvermijdelijke verstrijken van de tijd. Een man en een vrouw, in de war gebracht door de razendsnelle wereld van vandaag, zoeken steun bij elkaar. Maar helpen ze elkaar uit het dal of alleen nog maar verder de stront in? Wat is er terechtgekomen van oude idealen, kan ware liefde nog bestaan en moet alles wat mooi is ook weer kapot gemaakt worden?

Schrijver/regisseur Don Duyns zoekt in zijn teksten naar het grote leven van kleine mensen. Na Ouderdomsvlekken, Zomertrilogie en de Tunnelbouwers kijken we in MUF naar de wankelmoedige pogingen van een man en een vrouw die zich staande proberen te houden in de storm van hun leven. Een universum waarin de angst voor de omvang van het melkwegstelsel op gelijke hoogte staat met het verlangen naar een maatje om mee te kletsen.

Het duo Van Stralen en Van Geel verschijnt voor het eerst samen op de. Ze maakten tijdens Festival a/d Werf 1997 kennis met elkaar en met elkaars werk. Van Stralen speelde er De Huwelijksfuik met A. Moonen, Van Geel was er te zien met de solo Z en House of Bamboo (co-productie Huis a/d Werf en Victoria Gent). Vrijwel onmiddellijk herkenden ze elkaar in werk en mentaliteit. In combinatie met Don Duyns wilden zij in MUF deze affiniteit op de toneelvloer nader ontleden en blootleggen.

MUF; de voorstudie
MUF; de voorstudie is ontstaan als gevolg van de zwangerschap van mime-ster Christine van Stralen, een van de initiatiefnemers van de voorstelling Muf, samen met regisseur/auteur Don Duyns en theatermaker/acteur Harm van Geel. Door de zwangerschap van Van Stralen kon de reeds geplande tournee van Muf geen doorgang vinden en werd besloten de première en het maken van de voorstelling bijna een jaar op te schuiven. Maar om toch vast een begin te maken en om te onderzoeken of van een schijnbaar nadeel (uitstel door zwangerschap) geen voordeel (meer verdieping in het materiaal) gemaakt kon worden, werd besloten toch vast een voorstudie van Muf te maken. Muf is een voorstelling waarin twee mensen (Van Stralen en Van Geel) zijn samengebracht in een benauwde ruimte met te kleine meubels en waarin ze zoeken naar een uitweg uit de dagelijkse realiteit, die ze o.a. vinden in nostalgie naar de jaren zeventig, het verlangen naar ruimtereizen en in hun fantasie.

MUF is een samenwerkingsproject van Growing up in Public, Groep van Stralen (stichting in oprichting) en Harm van Geel. Growing up in Public wordt structureel gesubsidieerd door het ministerie van OC&W en de gemeente Utrecht. MUF wordt financieel mede mogelijk gemaakt dankzij subisidie van de gemeente Amsterdam en het Fonds voor de Letteren. De toernee komt tot stand in samenwerking met Muziek en Theater Netwerk Nederland.

Poster

Poster MUF

Foto


MUF