Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

Donald Crowhurst: “Vraag of teleurstelling bij familie en vrienden wel verteerbaar is, als ik doodleuk de haven weer binnen vaar. Papa kon het niet. Noodzaak kortom tot het gaan spelen van nieuw spel, hoog spel. Eigen regels, eigen schaakbord. Wedstrijd tegen eigen brein. Heeft de vrije wil om te scheppen wat het wil. God tegen Duivel. Zet ze een hak, bak ze een poets.”

Tekstfragment uit EL NINO

Voorstelling

Solozeiler ontmoet God op open zee
Naar het waargebeurde avontuur (1968-1969) van Donald Crowhurst

EL NIÑO is een voorstelling van Paul Feld (tekst & regie) over het verlangen van de mens om zijn krachten te meten met de ontzagwekkende natuur. Over doodsdrift. Met John Buijsman, Daphne de Bruin, Harm van Geel en live-muziek van Jasper le Clercq.

Paul Feld baseerde zijn tekst op het waar gebeurde verhaal van solozeiler Donald Crowhurst die eind jaren 60 zijn eigen zeilrecord bij elkaar fantaseerde. In plaats van in wedstrijdverband rond de wereld te zeilen, wist Crowhurst zich maanden schuil te houden in een uithoek van de Atlantische Oceaan in complete radiostilte. Toen hij zich weer meldde via zijn boordradio gaf hij een positie op die hem tot koploper van de zeilrace bombardeerde. Crowhurst raakte echter steeds meer verstrikt in zijn eigen leugens en ging hallucineren. Zijn zeiljacht werd op 10 juli 1969 aangetroffen ter hoogte van de Azoren. Zijn logboeken waren aan boord, maar Crowhurst zelf is nooit teruggevonden.

EL NIÑO is niet Felds eerste voorstelling over topsport. Met en voor John Buijsman maakte Feld Hengst (2001)over de laatste strijd van de Britse bokskampioen Henry Cooper en zijn rivalen Alzheimer en Mohammed Ali.

De Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi vormde de aanleiding voor diverse versies van een theatrale wielerklassieker, waaronder Fausto & Giulia (1993) en Coppi & Bartali (zomer 2002). Met de voorstelling Coppi & Bartali werd de start van de Giro d'Italia luister bijgezet, die in 2002 bij uitzondering in Nederland plaatsvond. Felds jarenlange ervaring als freelance sportjournalist (specialisatie: Italiaans wielrennen) vond ook zijn weerslag in het boek De droom van de Giro, dat hij schreef met zijn collega Ludo van Klooster (uitgeverij Veen, 2002).

Met De Kampioenenkweek (1998) sneed Feld het onderwerp doping aan. Als uitgangspunt voor zijn stuk gebruikte hij het tragische levensverhaal van de West-Duitse zevenkampster Birgit Dressel, die in 1987 overleed aan de gevolgen van overmatig medicamentengebruik. De Kampioenenkweek werd behalve in het theater ook gespeeld op een congres voor sportartsen waar het onderwerp doping centraal stond.

De reconstructie van de solozeiltocht van Donald Crowhurst is na te lezen in The strange voyage of Donald Crowhurst van N. Tomalin en R. Hall, door uitgeverij Hollandia in Nederlandse vertaling uitgegeven in 1994 onder de titel Donald Crowhurst: zijn laatste tocht 1968 – 1969.

Poster

Poster EL NIÑO

Foto


EL NIÑO