Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

“Hermans: Lont? Waar ga je heen?

Lont: Naar de kroeg.

Allen: De kroeg is dicht.

Lont: Is dat een reden om niet te gaan?

Allen: Van de frisse!”

Tekstfragment uit Young Ones II – Van de Frisse (festival versie)

Voorstelling

100% bierproof versie

In de zomer 2008 konden bezoekers van De Parade en het Limburg Festival nog één keer genieten van illustere tyes Hermans, Lont, Van Aartsen, Dutroux, Adolf en Het Matras. VAN DE FRISSE beleefde zijn tweede reprise, dit keer in een speciale festival-uitvoering die gegarandeerd 100% bierproof is.

In 2006 maakte Jeroen Kriek onder de titel The Young Ones II - Van de Frisse het spetterende hilarische vervolg op Die jungen Leute uit 2005. Beide voorstellingen maken deel uit van de internationale Young Ones-serie van Kriek, waarin de plaats van handeling een studentenhuis is. Dit studentenhuis dient als metafoor voor het nieuwe Europa, waarin stokoude vooroordelen tussen naties de vorming van een homogene internationale gemeenschap in de weg zitten. De Young Ones-serie wordt gemaakt met een wisselende, internationale cast. In het corpsballenhuis van Van de Frisse figureerden behalve drie Nederlandse acteurs en een actrice ook nog een Belgische en een Duitse acteur.

Kriek: “Door de ogen van een buitenlander zie je pas hoe verrot je eigen ziel is. Dat kan heel bevrijdend werken. In VAN DE FRISSE staan de corpsballen met hun vanzelfsprekende arrogantie van de macht symbool voor de eeuwenoude mannencultuur van het Binnenhof met zijn ons-kent-ons-mentaliteit en het geregel en geritsel in de achterkamertjes. Maar diezelfde cultuur heerst ook in Brussel van waaruit Europa wordt geregeld.”

Poster

Poster VAN DE FRISSE

Foto


VAN DE FRISSE