Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

Filiaalchef: Bent u zo burnt out, meneer Zorg?

Postbode: Wat zegt u, meneer Van Lieshout?

Filiaalchef: (geprikkeld) Opgebrand, leeggeraakt, uitgeput. Verbruikt uw accu zoveel meer stroom dan er door uw dynamootje wordt aangevoerd. Is uw mentale incasseringssysteem zo hevig overbelast geraakt. U weet verdomme toch waar ik het over heb, zeg! U bent hier het probleemgeval, niet ik.

Postbode: U moet een rapport van de politie hebben, meneer Van Lieshout, niet van de bedrijfsarts. De problemen zitten niet in mijn hoofd, maar in die wijk, die wordt bevolkt door –

Tekstfragment uit Zorg en de Droomcentrifuge

Voorstelling

Zorg en de Droomcentrifuge vertelt het verhaal van Zorg, een postbode van 40 en een half (bijna 41), die door de gebeurtenissen op zijn werk en in zijn privé-leven de geestelijke uitputting nabij is. Als zijn moeder op sterven komt te liggen, als zijn postkarretje wordt gestolen door een straatbende en als hij een forse uitbrander en ontslag van zijn chef krijgt, draait Zorg volledig door.

Uit de inleiding van Rob Klinkenberg bij Zes Burgerlijke Drama’s:
“In schril contrast met de levenslust staat het feit dat alle zes stukken eindigen met de dood van hun hoofdpersoon. Toch hebben we hier niet met tragedies te maken. Het zijn eerder moderne moraliteiten, gevechten tussen goed en kwaad waarin er geen winnaars zijn. Feld neemt sociale en politieke thema’s tot vertrekpunt, en neemt daardoor een bijzondere positie in. Altijd kiest hij partij voor het individu. En dat individu gaat ten onder aan krachten die sterker zijn dan hij of zij. In ‘Zorg en de Droomcentrifuge’ zien we een postbode tegenover de verloedering van de stad. En de chef van de postbode laat zijn employe geheel volgens het nieuwe sociaal-democratische denken voor diens eigen bestwil (en dat van de markt) verrekken.”

Poster

Poster Zorg en de Droomcentrifuge

Foto


Zorg en de Droomcentrifuge