Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

Bart: Leute, ich sage nur: keine Tabus. Das ist schlecht für euch. Genau wie ein Stück Käse, das jahrelange unter einer Käseglocke liegt und schimmelt. Das will auch keiner mehr essen.”

Tekstfragment uit Die Jungen Leute

Voorstelling

Zes jonge Duitsers delen een verloederd studentenhuis met vijf slaapkamers en een ranzig toilet. Gezamenlijk slijten ze hun jonge jaren in Das Kollektive: ze leven met elkaars stank, elkaars ochtendhumeur en ideële overtuigingen en slapen met elkaars ex-en. Dit alles onder druk van het nodige geweld. Tot Bart Aus Holland onuitgenodigd verschijnt. Hij houdt zielsveel van Duitsland en de Duitsers; die zijn nog aardig, net en beleefd. Onmiddellijk zet deze buitenstaander alle verhoudingen op scherp: op demonische wijze knakt hij tere zieltjes en strooit hij zout in nog niet geheelde, Duitse wonden.

THE YOUNG ONES is een Duitstalige voorstelling over Weltschmerz en geweld, idealisme en autoriteit, de Germaanse volksaard en schaamte vs. trots, met muzikale ondersteuning van bombastische composities van Wagner.

Voor het eerste deel van de drieluik THE YOUNG ONES is theatermaker Jeroen Kriek te gast in buurland Duitsland, waar hij i.s.m. Kulturhaus Schlachthof Bremen een nieuwe voorstelling maakt die uit zal komen op festival Explosiv. In navolging van zijn eerdere voorstellingen, richt hij zich als regisseur op lichaamstaal. Door middel van zijn krachtige ensceneringen legt hij groepsmechanismen en zere plekken bloot.

De komende jaren zal Jeroen Kriek zich bezighouden met het ontwikkelen van een serie internationale voorstellingen met en door jonge makers/acteurs van rond de 20 jaar oud, onder de titel THE YOUNG ONES. Het concept van de serie is dat Kriek met deze groep jongvolwassenen van een bepaalde nationaliteit werkt, ze traint en vanuit deze training samen met hen scènes ontwikkelt, die hij uiteindelijk monteert tot een voorstelling. Telkens bevindt zich in deze groep 1 buitenlander. Voor het Oerolfestival 2005 maakt Kriek, een pilot (THE YOUNG ONES ZERO) met een gemêleerde Europese cast.

Poster

Poster THE YOUNG ONES: die jungen Leute

Foto


Foto THE YOUNG ONES: die jungen Leute