Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

“Lykele: Belevingswereld van de jongere. Ik heb een belevingswereld. Wij hebben een belevingswereld. Wij allen hebben een belevingswereld. Belevingswereld. BELEVINGSWERELD. belevings……………… wereld……………

Tim: Ik ben vandaag naar school gegaan, naar de klas gegaan, naar de leraar gegaan, pistool gepakt, BAF! Afgeknald.”

Tekstfragment uit Volgens Murat

Voorstelling

In het kader van het adoptieplan van het Utrechts Model besloot Growing up om een voorstelling te maken met scholieren van onze adoptieschool College Blaucapel. Jeroen Kriek, specialist in theater maken met jonge mensen, was hiervoor de aangewezen persoon. Het feit dat het College op een steenworp afstand van Fort Blauwkapel ligt, maken de omstandigheden ideaal om deze leerlingen bijna letterlijk te adopteren, ze in huis te halen en ze de mogelijkheid te geven om bij en met Growing up een voorstelling te maken, die is geïnspireerd op een in het oog springende gebeurtenis uit de actualiteit. Bij ‘Volgens Murat’ werd dat de schietpartij op het Haagse Terra College, waarbij leerling Murat D. conrector Hans van Wieren vermoordde.

Na een auditieronde bleven 14 scholieren over. In 10 avonden kreeg deze groep van Jeroen Kriek op Fort Blauwkapel een spoedcursus theater maken en acteren in een veelkleurige, abstracte vorm met een afwisseling van dans, mime, tekst, collectieve scènes en film. Maar bovenal leerde de groep om zich een mening te vormen over een heikel actueel onderwerp en om die opinie op theatrale wijze vorm te geven.

De voorstellingen op de locatie van Growing up in Public waren een happening niet alleen voor de spelers maar ook voor hun medeleerlingen, hun ouders, hun docenten en voor het andere geïnteresseerde publiek. Door de veelkleurige, abstracte vorm ontsteeg de performance het niveau van een schoolvoorstelling. Het bleek de juiste vorm te zijn voor een zo heikel onderwerp, dat met name bij de betreffende doelgroep dicht op de huid zat.

Cor Jongkind, kunstcoördinator van College Blaucapel: “Er waren op het toneel geen kinderen te zien die zo lief bezig zijn, maar we genoten van een zeer afwisselende voorstelling waarbij humor direct weer werd afgestraft door de harde realiteit. Zowel ouders als kinderen vonden het knap dat de voorstelling zelf was gebaseerd op een situatie in het onderwijs, de moord op een conrector in Den Haag, zonder dat het een schoolvoorstelling werd.”

Poster

Poster Volgens Murat

Foto


Volgens Murat