Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

"JAGO: Het zegt genoeg over de verwarring in dit land dat de beste commando’s ineens ter discussie staan. Dat het land zich wil ontdoen van zijn beste agenten, dat het zijn beste krachten aan het verspelen is in nutteloze militaire processen, terwijl de vijand zich versterkt, hergroepeert en in zijn vuistje lacht. "

Tekstfragment uit JAGO DE WRAAK

Voorstelling

Jago de Wraak is een voorstelling waarin één van de meest duistere figuren uit de internationale literatuurgeschiedenis herrijst. Eindigde Shakespeare’s Jago nog in gevangenschap, Jago anno 2006 lijkt geleerd te hebben van de geschiedenis.

Feld’s Jago is agent van de geheime dienst en gevangen gezet vanwege bovenmatig geweld tegen moslimstrijders en moet voor de militaire rechtbank verschijnen. Ook deze eigentijdse Jago laat zijn duivelse brein op volle toeren draaien, gebruik makend van menselijke zwakten en politieke motieven. Speelballen in zijn handen zijn de islamitische medegevangene Noah en de vrouwelijke rechter Mona. Door beiden tegen elkaar uit te spelen weet hij zijn positie te heroveren, wat leidt tot een desastreuze ontknoping. Feld schrijft geschiedenis met een satirische en verontrustende ondertoon.

Het toneelwerk van Paul Feld toont de afgelopen jaren een toenemende belangstelling voor de actuele mondiale politiek en de maatschappelijke onderstromen die haar beïnvloeden en bepalen. In november 2001, enkele weken na de aanslagen op de Twin Towers, bracht Growing up in Public de voorstelling Aladdin en de Ayatollah, waarin vier mensen met verschillende islamitische opvattingen zichzelf en elkaar in de nesten werken en radicaliseren. In 2007 volgt Forza Nero waarin Feld opnieuw een politiek icoon uit de historie kiest om de toeschouwer een intrigerende blik te gunnen in de ziel van het moderne Europa.

Begin 2003 werd Paul Feld benaderd door Giep Hagoort, lector Kunst & Economie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, met het verzoek om een moderne Jago te scheppen. Hagoort deed al langere tijd onderzoek naar het intrigantenspel in veranderingsprocessen in bedrijven en organisaties aan de hand van de toneelfiguur Jago uit Shakespeare’s Othello. Paul Feld liet zich inspireren en maakte van Jago de Wraak een door en door politiek steekspel dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de moderne Westerse wereld met zijn oorlogsdemocratie, zijn opgeblazen kapitalisme en zijn ideologische strijd tegen de As van het Kwaad.

Poster

Poster JAGO DE WRAAK

Foto


Poster JAGO DE WRAAK