Zoeken

De tijdlijn

Tekst fragment

“vrouw: zo is hij binnen gekomen. Abrupt. Als een boom die tijdens een storm door je dak valt en je huis doormidden splijt. Ik wist niet wat ik vond. Wat kun je vinden van een natuurverschijnsel? Je moet je erbij neerleggen, het accepteren. Natuurlijk was ik boos in eerste instantie. Hij at de kaasfondue met z’n gewone vork. Ik bedoel de vork die hij ook in zijn mond stak en daarna weer in de pan. Gadverdamme.”

Tekstfragment uit The Buddha Family

Voorstelling

THE BUDDHA FAMILY toont een man en een vrouw die samen een kleine, maar symbiotische leefgemeenschap vormen. Tot er aangebeld wordt en een vreemdeling zijn entree maakt. In korte tijd weet hij de tot dan toe harmonieuze sfeer totaal te ontwrichten. Het trio jazz-muzikanten breekt op zijn beurt in op de situaties waarin de drie acteurs verzeild raken, en maakt een geheel eigen tocht langs de scènes op zoek naar verlichting tegen de ontwrichting. In THE BUDDHA FAMILY biedt Daphne de Bruin de toeschouwer een verrassende en afwisselende kijk op het fenomeen MENS, zijn biotoop en levenscyclus.

De Bruin schreef voor THE BUDDHA FAMILY een nieuwe theatertekst met als uitgangspunt haar fascinatie voor natuurdocumentaires. Daphne de Bruin:
Mijn favoriete televisie-programma’s zijn zonder twijfel natuurfilms. Discovery Channel en National Geographic zijn de meest bekeken kanalen op mijn toestel. Natuurfilms zijn de beste vorm van reality-tv die je maar kunt bedenken. Een eeuwigdurende soap over het leven; geboorte, dood, territoriale conflicten, sex, geweld. Het kijken naar natuurfilms levert een haarscherpe analyse van de drijfveren en instincten die ten grondslag liggen aan het menselijk gedrag.

Met de jazz in THE BUDDHA FAMILY willen De Jong en Niks de spiritualiteit van de Amerikaanse jazz uit de 60-er jaren van Davis, Coltrane en Monk - met hun lang uitgesponnen improvisaties - belichten. Maar dan wel met de rechttoe rechtaan aanpak van de Nederlandse impro-muziek.

Keimpe de Jong en Arend Niks componeerden in de afgelopen jaren muziek voor verschillende producties van Growing up in Public, onder andere voor De Zinnenweek/Hof van Eden (Utrecht 2001/Oerol 2002). Zij waren de componisten van de muziek voor Mozes de Musical (2002) en werkten mee aan Hengst (2001) en Angel Eyes (1999), twee voorstellingen die Paul Feld maakte met John Buijsman.

Poster

Poster The Buddha Family

Foto


The Buddha Family